Početna / Iz naše prakse / Pametni IP intefoni

Kako IP interfoni mogu poboljšati sisteme video nadzora?

Stavovi i zahtevi kupaca nastavili su da oblikuju sektor bezbednosti, podstičući promene tržišta i industrije. Kao rezultat toga, pojavili su se novi zahtevi za bezbednost, koji se odnose na pristup zgradama, komunikaciju i kontrolu u različitim sektorima. Ovo je podstaklo profesionalce za bezbednost da ponovo razmisle o tome kako se interfonska tehnologija koristi, koristeći prednosti naprednih tehnologija da pomognu krajnjim korisnicima i vlasnicima sistema. Ovo bi proširilo sisteme nadzora i daljinskog upravljanja do praktičnih, bezbednih i sigurnih načina da se odobri pristup prostorijama.

Pametni interfoni daju dodatnu vrednost

IP interfoni nastavljaju da rastu u popularnosti zbog povećanih funkcionalnosti koje podržavaju. Ovo važi za sve segmente tržišta, od naprednih bezbednosnih sistema na nivou preduzeća do privatnih stambenih objekata. Integracija tehnologija u IP interfone osigurava da organizacije imaju mogućnost da ugrade funkcije koje su im potrebne za njihovo poslovanje, posebno kada je u pitanju daljinski pristup.

Beskontaktne metode (na primer, QR kodovi ili Bluetooth) postaju sve popularnije zbog zabrinutosti oko zdravlja i higijene. Ovo takođe pojednostavljuje operacije dozvoljavajući distribuciju privremenih prava pristupa digitalno, za razliku od manuelnog rukovanja fizičkim ključevima ili pristupnim karticama, što može uzeti dosta vremena i biti skupo za bezbednosno osoblje.

Npr. tehnologija korišćenja QR tehnologije je vrlo jednostavna i bezbedna za korišćenje. Nakon inicijalne instalacije hardvera sve što je potrebno jeste da se instalira upravljačka aplikacija na bilo koji računar. Uz pomoć aplikacije se za nekoliko sekundi generiše QR kod koji se automatski šalje mailom korisniku. Ono što je važno jeste da se prilikom generisanja QR kredencijala mora definisati i koliko je dugo “živ” QR kod tj. koliko dugo se može koristiti za otvaranje vrata. Korisnik koji dobije QR kod na svoj lični mail treba da pokaže QR kod kameri na interfonu i sistem će mu otvoriti vrata. Naravno samo u zadatom vremenskom periodu. Ovi sistemi su veoma praktični za primenu u gotovo svim kompanijama za jednostavan menadžment posetiocima. Takođe, veoma popularna “stan na dan” usluga bi imala velike koristi od ovog sistema pogotovo kada treba upravljati sa više stanova.

Primenom video ili audio analitike može se dodatno olakšati rad operaterima otkrivanjem incidenata i pokretanjem definisanih radnji. Na primer, ako neovlašćena osoba uđe u zabranjenu zonu ili se otkrije vikanje (ili čak pucnjevi), interfon može automatski upozoriti osoblje obezbeđenja, pokrenuti video snimanje i pustiti odvraćajuću poruku.

Kada se integriše sa sistemom kontrole pristupa, slične akcije se mogu pokrenuti kada je nekome odbijen pristup. Ovo se može uraditi direktno sa interfona, pod uslovom da ima ugrađenu kameru. Ako je potrebna dodatna provera identiteta (na primer, ako je pristupna kartica ukradena i osoba pokušava da je koristi), onda se to može uraditi vizuelnim pregledom.

Poboljšanje efikasnosti i sigurnosti za stambene i poslovne prostore

Za stambene objekte, IP interfoni mogu ponuditi poboljšanu udobnost kroz daljinsko otključavanje vrata za poznate posetioce, kao što su poštari. Pozive posetilaca možete primati na namensku unutrašnju jedinicu u stanu, na tablet kada sedite u dnevnoj sobi ili na vaš mobilni uređaj kada ste na poslu, šta god je najzgodnije u tom trenutku.
Sličan je scenario u poslovnim okruženjima, gde se interfon može integrisati sa korporativnim telefonskim sistemom (SIP centrala) i odgovarati na poziv na normalnom prijemnom telefonu (sa videom ukoliko ga telefonski aparat podržava). Moguće je čak integrisati interfon u sistem video nadzora i primati pozive sa interfona unutar klijentske aplikacije VMS-a i to sa dvosmernom komunikacijom, videom i mogućnošću otvaranja vrata.

IP-interfon

U sektoru zdravstvene zaštite, praćenje pacijenata može biti izazov i sa stanovišta kadrovske i lične bezbednosti. Ovo posebno važi za medicinske ustanove, gde više pacijenata može istovremeno zahtevati pažnju. IP interfoni mogu da podrže medicinske stručnjake omogućavajući im da pouzdano nadgledaju i komuniciraju sa više pacijenata, koristeći slike visoke rezolucije i dvosmerni audio. Pored toga, ova vrsta tehnologije pomaže u smanjenju kontakta sa pacijentima, čime se smanjuje izloženost zaraznim bolestima i pomaže u uštedi na ličnoj zaštitnoj opremi.

Daljinski pristup takođe ima primenu u drugim sektorima. Za trgovce na malo, isporuke uvek dolaze i odlaze. Kontrolisanje pristupa objektu može da oduzima mnogo vremena i da bude neefikasno za osoblje prodavnice. IP interfoni im omogućavaju da kontrolišu pristup posetiocima – posebno dostavljačima koji moraju da pristupe utovarnim/istovarnim mestima.

U poslednje vreme, mnoge organizacije su promenile svoje rutine kada je u pitanju rad na daljinu. Za škole, kancelarije i industrijska preduzeća, praćenje ko ulazi u prostorije važnije je nego ikada, kada je u pitanju zaštita imovine i ljudi, ali i iz perspektive odgovornosti. Interfon može omogućiti organizacijama da upravljaju pristupom posetioca i može biti važan alat za praćenje aktivnosti i događaja u slučaju da dođe do incidenta.

Ulaganje u IP interfonska rešenja donosi nagrade

Kako se zahtevi za bezbednost menjaju, organizacije nastavljaju da traže inteligentna i integrisana tehnološka rešenja. IP interfoni nude mnoge funkcije, posebno kada su integrisani sa video nadzorom, kontrolom pristupa i audio mogućnostima. Fleksibilnost koju ovi sistemi nude omogućava organizacijama da ih koriste na način koji odgovara njihovim potrebama i specifičnim slučajevima upotrebe – čak i van tradicionalnih upotrebnih šema. Na kraju krajeva, implementacija IP interfona će pomoći u podršci različitim tipovima osoblja u brojnim scenarijima, omogućavajući im da rade na višim standardima, istovremeno poboljšavajući efikasnost.

Nenad Paunović | 23. novembar 2021. | Rešenja specifična za industriju, mrežni interfoni, trendovi i inovacije

Snaga je u znanju

Verujemo da su mogućnosti veće kada pomognemo drugima da pobede. Zato nudimo sveobuhvatnu podršku pri dizajnu sistema IP video nadzora.

Prijavite se na newsletter, i budite u toku sa novostima!