Politika kolačića portala ipway.rs

Portal ipway.rs („ipway.rs“, „mi“) koristimo kolačiće i slične tehnologije na našim internet stranicama iz raznih razloga. Ova politika objašnjava šta su kolačići i zašto ih koristimo. Kada se u ovoj politici spomenu „kolačići“, to se odnosi i na kolačiće i na slične tehnologije koje funkcionišu na isti način kao kolačići. Kada se u ovoj politici spomenu „računari“, odnosi se na računare, pametne telefone i sve ostale uređaje koji se koriste da bi pristupili internetu. Ova politika kolačića je primenljiva na sve naše internet stranice („Internet stranica“, „Internet stranice“), što označava bilo koju internet stranicu ili aplikaciju za mobilni telefon/tablet kojom rukovodi ipway.rs direktno ili u njeno ime, ili neka od njenih podružnica ili filijala, bez obzira na način pristupa mreži.

Ova politika je dopuna naših Pravila i uslova korišćenja internet portala i svih njegovih stranica na http:// ipway.rs/uslovi-i-politika-privatnosti.

Ova politika objašnjava kako se u suštini kolačići koriste na internet stranicama ipway.rs i kako možete kontrolisati kolačiće koji se možda koriste na ovoj internet stranici.

Informacije o kolačićima

Šta je to kolačić?

Kolačić je mala količina podataka, koja često sadrži jedinstvenu identifikaciju koja se šalje internet pretraživaču vašeg računara od strane servera na kojoj se nalazi internet prezentacija i skladišti se na hard disku vašeg računara. Svaka internet stranica ili treće lice koje pruža usluge koje ova internet stranica koristi može da pošalje svoje kolačiće vašem internet pretraživaču ukoliko je to dozvoljeno u podešavanjima, ali (radi zaštite vaše privatnosti) vaš pretraživač dozvoljava pristup internet stranici ili trećem licu koje pruža usluge samo onim prethodno smeštenim kolačićima koji su oni poslali, a ne kolačićima koje su poslale druge internet stranice ili ostala treća lica koja pružaju usluge.  Kolačić sadrži neke anonimne informacije kao što su jedinstvena identifikacija i ime sajta i neka slova i brojeve. To omogućava sajtu da zapamti neke stvari, kao što su vaša podešavanja ili šta se nalazi u vašoj korpi za kupovinu. Kolačić može biti kolačić sesije, odnosno, kolačić koji ostaje u vašem pretraživaču sve dok ste prijavljeni na određenu internet stranicu, a zatim nestaje kada zatvorite vaš pretraživač, ili može biti trajni kolačić, to jest kolačić koji ostaje u vašem pretraživaču određeni vremenski period.

Šta je to pretraživač?

Pretraživač je aplikacija koja vam omogućava da pregledate (surfujete) internetom.  Najčešći pretraživači su Chrome, Microsoft Edge,  Internet Explorer, Firefox, Safari itd… Većina pretraživača su zaštićena i nude brz i lak način brisanja informacija kao što su kolačići.

Možete da izaberete kako se pretraživač odnosi prema kolačićima preko podešavanja vašeg pretraživača. Najpopularniji pretraživači dozvoljavaju korisnicima da a) prihvate sve kolačiće, b) da vas obaveste kada je kolačić poslat, ili c) da ne prihvatate kolačiće ni u kom slučaju. Ukoliko izaberete da ne primate kolačiće ni u kom slučaju, stranica možda neće funkcionisati ispravno a određene usluge neće biti dostupne, što može pokvariti doživljaj prilikom posete sajtu.  Svaki pretraživač je različit, zato pregledajte „Help“ meni vašeg pretraživača da naučite kako se menjaju podešavanja za kolačiće.

Kolačići i lične informacije 

Kolačići, sami po sebi, nama ne govore koja je vaša email adresa ili neke lične informacije osim ako ih vi sami nama ne pružite, na primer, registrovanjem na naš sajt. Kada se odlučite da internet stranici date vaše lične informacije, ona može biti povezana sa podacima koji su smešteni u kolačiću. Kolačić je kao identifikaciona kartica. Ona je jedinstvena za vaš računar i može biti pročitana samo od strane servera koji ga je poslao.

Naši kolačići i kako mi koristimo kolačiće

Mi koristimo kolačiće da bi smo poboljšali funkcionalnost portala ipway.rs i njegovih internet stranica, da saznamo frekvenciju korišćenja naših stranica i da poboljšamo sadržaj, performanse našeg sajta i ponude na portalu. Mi takođe možemo da koristimo kolačiće da bi smo vam ponudili proizvode ili usluge.

Tipično, mi koristimo kolačiće da bi smo pružili sledeće usluge preko stranica našeg portala:

 • da nam pomognu da održimo bezbednost i proverimo vaše podatke tokom vašeg korišćenja našeg sajta prilikom vašeg prelaska sa jedne strane na drugu, što nam omogućava da izbegnemo obavezu ponovnog unošenja vaših podataka svaki put kada odete na novu stranu;
 • da prepoznamo da li ste možda zahtevali da zapamtimo vaše korisničko ime i lozinku, tako da ne morate da unosite vaše podatke svaki put kada posetite naš sajt;
 • da saznamo koji je sadržaj vama važan a koji nije, revidiramo ili uklonimo stranice za koje ne postoji interesovanje i da usmerimo naše snage na sadržaj koji želite;
 • da se uverimo da, ukoliko naručite proizvod ili uslugu preko naše internet stranice, vaše iskustvo bude bez problema i bezbedno;
 • da sakupimo i složimo anonimne, zbirne informacije u cilju statistike i procene da bi smo razumeli kako korisnici koriste naš internet portal i da nam pomogne da poboljšamo njegovu strukturu.

Mi koristimo ili trajne ili kolačiće sesije ili obe vrste na portalu i njegovim internet stranicama.

Mi ne prikazujemo svaki kolačić koji koristimo po imenu – ali ćemo vam reći za svaku vrstu kolačića kako možete kontrolisati njegovo korišćenje.

Vrste kolačića koje možemo koristiti prilikom vaše posete internet stranici:

 • Personalizovani kolačići – ovi kolačići se koriste da prepoznaju korisnike koji više puta dolaze na stranicu i u saradnji sa drugim informacijama koje imamo pokušaćemo da zapamtimo određene informacije o pregledanju (odnosno, način na koji ste došli do našeg sajta, stranice koje gledate, opcije koje izaberete, informacije koje unesete i putanju kojom se krećete kroz naš sajt). Oni se koriste da predlože sadržaj za koji mislimo da će vas interesovati na osnovu onoga što ste već gledali ranije. Možete da onemogućite personalizovane kolačiće kada niste prijavljeni na Facebook. Da ih trajno onemogućite, uklonite takođe i Mirror aplikaciju na stranici za podešavanje vašeg Facebook naloga.
 • Kolačići za upravljanje sajtom – oni se koriste da održe vaš identitet ili sesiju na internet stranici. Na primer, tamo gde naše stranice funkcionišu na više servera, koristimo kolačiće da budemo sigurni da informacije koje se vama šalju dolaze samo sa jednog konkretnog servera (inače bi ste neočekivano mogli biti prijavljeni ili odjavljeni). Moguće je da koristimo slične kolačiće kada glasate u anketama da bi smo se osigurali da možete glasati samo jednom, i da se osiguramo da ste u mogućnosti da koristite opciju komentarisanja kada niste prijavljeni (da se osiguramo da ne vidite komentare koje ste prijavili kao uvredljive, na primer, ili da ne možete davati pluseve ili minuse na komentare više od jednog puta). Ovi kolačići se ne mogu posebno isključiti ali možete promeniti podešavanja vašeg pretraživača da odbija sve kolačiće ukoliko ne želite da ih primate.

Kolačići i analitika trećih lica

Kolačići usluga trećih lica

Usluge deljenja na društvenim mrežama, video i ostale usluge koje nudimo su u nadležnosti tih kompanija. Ove kompanije mogu da ostave kolačiće na vaš računar kada ih koristite na našem sajtu ili ako ste već prijavljeni kod njih.

Evo spiska mesta na kojima možete pronaći više o određenim uslugama koje mi koristimo i kako oni koriste kolačiće:

Politika korišćenja podataka Facebook-a: http://www.facebook.com/about/privacy/your-info-on-other

AddThis (usluga koja upravalja nekim od tastera za deljenje na društvenim mrežama): http://www.addthis.com/privacy#.T6j–usS0bw

Politika privatnosti Twitter-a: https://twitter.com/privacy

Uslovi korišćenja Storify-a (usluge koju ponekad koristimo da povežemo veći broj tweetova): http://storify.com/tos

Politika kolačića YouTube video plejera: http://www.google.com/intl/en/policies/privacy/faq/#toc-cookies (Google’s standard terms).

Analitika

Google Analitika za nas nabavlja anonimne statističke podatke.  Oni obrađuju IP adrese i informacije sa kolačića koji se koriste na našem portalu da bi smo saznali koliko pregleda određena strana ima, koliko korisnika imamo, koje internet pretraživače koriste (tako da možemo da usmerimo naše resurse na pravi način i ostvariti maksimalnu kompatibilnost za većinu korisnika) i, u nekim uslovima, iz koje zemlje, grada ili regiona potiču. Neke od IP adresa i informacije sa kolačića koje skuplja ovo treće lice se obrađuje izvan Evropske ekonomske oblasti i potvrđeno zadovoljavaju zahteve Evropske Unije o zaštiti podataka.

Ukoliko želite da se odjavite sa kolačića Google Analitike, molimo vas da to učinite odlaženjem na sledeći link:

Google Analitika: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout

Brisanje kolačića

Možete takođe i obrisati kolačiće koji su već smešteni na vašem računaru prateći instrukcije za vaš internet pretraživač. Još jednom, to može imati negativan uticaj na korišćenje mnogih internet stranica.

Možete saznati više o brisanju kolačića na http://www.aboutcookies.org/page-2 .

Blokiranje kolačića

Većina pretraživača vam dozvoljava da odbijete kolačiće. Ovi linkovi vam objašnjavaju kako možete da kontrolišete kolačiće putem vašeg internet pretraživača – upamtite da ako isključite kolačiće u vašem pretraživaču, onda se ta podešavanja primenjuju na sve internet sajtove, a ne samo na ovaj:

 • Internet Explorer http://support.microsoft.com/kb/278835 (ova stranica upućuje na dalje informacije za različite verzije Internet Explorera – za mobilnu verziju idite na: www.microsoft.com/windowsphone/en-us/howto/wp7/web/changing-privacy-and-other-browser-settings.aspx )
 • Chrome: http://support.google.com/chrome/bin/answer.py?hl=en-GB&answer=95647
 • Safari: http://docs.info.apple.com/article.html?path=Safari/5.0/en/9277.html (ili http://support.apple.com/kb/HT1677 za mobilne verzije)
 • Firefox: http://support.mozilla.org/en-US/kb/Enabling%20and%20disabling%20cookies
 • Opera: http://www.opera.com/browser/tutorials/security/privacy/

Blokiranje svih kolačića će, međutim, imati negativan uticaj na korišćenje mnogih internet sajtova

Revizija na našem internet portalu

Svakih tri meseca, sprovodimo reviziju svih kolačića koje koristimo na svim našim internet stranicama.

Više informacija

Naša politika o kolačićima može biti dopunjena s vremena na vreme bez najave, pa je važno da redovno proveravate ovu politiku da bi ste bili u potpunosti upoznati sa svim promenama ili ažuriranjima.

Da nas kontaktirate u vezi ove politike, možete nam poslati email na adresu . Kada nam šaljete email, molimo vas da naznačite na koje se stranice vaše pitanje odnosi.